Aktualności

26 marca 2018 07:24 | Aktualności

Kuchnia moleCOOLarna

 

W sobotę 24 marca odbyły się warsztaty chemiczne dla klas VII. Tematem była kuchnia molekularna, czyli rodzaj kuchni wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania. Celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach. Uczniowie mieli okazję zapoznać się z mechanizmami zjawisk zachodzących podczas przygotowywania potraw, a także przemianami fizykochemicznymi żywności w trakcie gotowania. Najprzyjemniejszą częścią dla uczniów było badanie zjawisk sensorycznych towarzyszących konsumpcji potraw J  Warsztaty odbywają się co miesiąc. Mają na celu przybliżenie uczniom przedmiotu chemia przez zabawę, a tym samym pogłębianie podstawowych wiadomości. Dotychczas na warsztatach mogliśmy wykonywać takie doświadczenia jak: kolorowe mleko, płonące ręce, kameleon, lokomotywa, ogród chemiczny. Nie obyło się także bez sprawdzenia umiejętności manualnych podczas produkcji kul do kąpieli i ozdób świątecznych z masy plastycznej.

Tekst: Emilia Kucińska

Zdjęcia: Iwona Łotkowska

Przeczytano: 322 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: